Var stolt över dina E-nummer

Skjut inte budbäraren om maten är dålig – det är dags att våga sprida kunskap till konsumenterna om alla fördelar med E-nummersystemet.

Visst har konsumenten alltid rätt. Men om de faktiskt har fel, eller har missförstått ett helt system, hur hanterar man det som producent?

Om E-nummer tvistar de lärde, eller ja, i alla fall konsumenterna. Vissa vägrar produkter där ett litet E syns i innehållsförteckningen, oavsett vilken den efterföljande sifferkombinationen är. För andra är E-nummer ett enkelt sätt att orientera sig bland ingredienser och undvika eventuella allergener. Vissa bryr sig bara inte om vad de stoppar i sig. Vad som ändå framgår är att kunskapen om E-nummer ofta är bristfällig.

Den första frågan jag brukar få från livsmedelsproducenter om Bayn Solutionss produkter är nästan alltid ifall lösningarna innehåller några E-nummer. Och då inte vilket eller vilka, utan bara om. Det finns en rädsla hos många producenter att kunskapen om E-nummer inte är tillräcklig hos konsumenterna. Att varje E skrämmer bort dem – en efter en. Att ingredienserna ursprungligen kommer från naturliga källor spelar ingen roll. E:et står ändå i vägen för användning.

Istället borde producenter inom livsmedelsindustrin se det som sin uppgift att börja informera om det europeiska E-nummersystemets fördelar. Visa att numren är en vägledning till bra mat och en stor hjälp för de som varje dag noggrant måste läsa innehållsförteckningen på allt de äter. Att man följer ett system och gör allt för att informera om innehållet i sina produkter är något att vara stolt över.

Jag har sett flera skämtsamma bilder sprida sig på internet, de visar blåbär, ägg, en citron och flera andra frukter med texten ”all-natural”. Därefter följer den långa listan av ”ingredienser”, med krångliga namn på syror, färgämnen och sockerarter. Exakt så naturligt är ett vanligt blåbär, att över tio E-nummer radas upp i ”innehållsförteckningen”.

Steviolglykosider är det söta ämne som utvinns ur växten stevia. Det är godkänt som sötningsmedel i EU och har E-nummer 960. Just de siffrorna hittar du på innehållsförteckningen till flera av Eureba-lösningarna. E-numret visar att det gått igenom stränga tester och blivit godkänt som tillsats i EU. Det är vi stolta över.

Så gör E-nummer till vad det faktiskt är. Ett sätt att låta konsumenterna få veta exakt vad de äter, och ge dem möjlighet att både välja och välja bort livsmedel. Det finns E-nummer som inte heller jag vill äta. Eller snarare: Det finns produkter som är matade med tråkiga tillsatser som jag väljer bort. Och i de fallen är det inte E-numrets fel om maten är dålig. Skjut inte budbäraren!

Dela artikeln om du gillade den!

[et_social_share]